divendres, 8 de maig del 2009

Visita al Sant Iscle

Avui l'Iscle i la Victòria han anat al col·legi Sant Iscle.
Han estat acompanyats pels tres capgrossos, la Tecleta, en Sidro i en Baldiri, i pels més joves dels grallers i timbalers de la colla, que s'han portat de meravella. I com mostra un botó: aquí teniu un petit vídeo de l'esdeveniment.



S'han exposat els posters de tots els gegants de la Selva, que ens acompanyaran aquest any, per a la festa petita de Vidreres.

I també s'ha narrat la llegenda dels gegants, que podeu llegir a continuació:




Gerió era un gegant alat de la mitologia grega format per tres cossos humans sencers units per la cintura, fill de Crisaor i Calírroe. Vivia més enllà de les columnes d'Hèrcules a l'illa Eritia. Era l'amo d'un gos de dos caps, germà del cèrber (gos gegant de tres caps i cua de serp) que es deia Ortro, i que guardava las portes de l'infern.


Gerió gairebé s'havia tornat rei d'Ibèria i perseguia Pirene que n'era la bella reina per casar-se amb ella i aconseguir els seus poders, doncs ella era una fada gegant.
La va perseguir per les valls que separaven Catalunya i França, fins a aconseguir capturar-la i casar-se amb ella.

Gerió era tant feliç amb Pirene, que va crear una ciutat per ella, la ciutat mes maca del món, i li va possar el nom de Girona.

Però Pirene no era feliç amb Gerió, i un bon dia va fugir. Gerió va intentar capturar-la, però ara Pirene ja coneixia les estratègies d'en Gerió i sempre s'escapava.

Gerió estava tant enfadat que va cremar una gran estesa de terreny per matar-la.
El gegant Hèrcules que estava molt lluny en veure la gran columna de fum, va córrer a veure què passava.
Llavors va veure la Pirene agonitzant entremig del foc. Era tant bella que es va enamorar a l'instant.
La va agafar entre els seus braços i la va portar a un lloc apartat on curar-li les seves ferides. Mentre Pirene es recuperava, Hércules ple d'ira per lo que havia fet Gerió, el va reptar en duel i el vencé.
La batalla entre tots dos va ser la més impressionant de l'història del món, tant forts eren el cops dels seus cosos contra la terra, que aquelles valls que separaven Catalunya i França varem quedar destrossades.
Hèrcules en acabar la batalla amb en Gerió, va arreplegar totes les pedres escampades durant la baralla, que va trobar, i va construir un gran monument amb el nom de Pirene, que en honor d'ella recordarien tots amb el nom de Pirineus.

Dels fills d'Hèrcules i Pirene, descendeixen tots els gegants del món, així l'Iscle i la Victória, els gegants de Vidreres són fills de la reina Pirene, i viuen en el castell de Vidreres(el de Sant Iscle), amb els seus amics els capgrossos, en Baldiri, la Tecleta i en Sidro.
Peró encare que visquin al seu castell, sempre venen al poble quant hi a festa, perquè els hi agrada molt ballar.

Així que quant els veieu pels carrers de Vidreres, per que no s'enfadin, heu de ballar també vosaltres, o si més no, al menys batre palmes al só de la música que toquen els grallers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada